Eindredactie & Tekstcorrectie

Naast mijn eigen teksten buig ik me ook over andermans teksten. Zo help ik mee artikelen, boeken, tijdschriften en kranten beter te maken. Dat kan op grote lijnen, maar ook op het niveau van tekstredactie en correctie. Dat houdt in dat ik bestaande teksten bijschaaf, factcheck, aanvul of juist inkort, verhelder en verbeter. Elke tekst heeft namelijk baat bij een goeie eindredactie; dat weet ik door veel aan beide kanten te hebben gestaan.

Door mijn schrijvende ervaring en alle feedback die ik heb ontvangen van andere eindredacteuren, weet ik goed wat verschillende soorten teksten nodig hebben. Het spreekt voor zich dat dat bij een lang en informatief achtergrondverhaal heel anders is dan bij een korte column of online nieuwsbrief.

Op verschillende plekken heb ik me op het gebied van eindredactie bij laten spijkeren. Zo heb ik bij Merel Roze een uitgebreide cursus (online) eindredactie gevolgd. Mede dankzij haar weet ik waar een goeie kop aan moet voldoen, hoe je teksten een aantrekkelijk intro geeft en hoe je elk stuk toegankelijk en begrijpelijk maakt.

Sinds een paar jaar werk ik enkele dagen per week op de eindredactie van Het Parool en NRC. In 2020 deed ik de redactie voor het boek ‘Dieet voor een betere planeet’ van Hanneke van Veghel, over een onderwerp dat ook mij na aan het hart ligt: hoe bereiken we een klimaat- dier- en mensvriendelijker wereld door te veranderen wat er op ons bord ligt?

ruby sanders eindredactie dieet voor een betere planeet
eindredactie tekstcorrectie ruby sanders
eindredactie tekstcorrectie ruby sanders